Aanbevolen post

Terugblik Maart

 En dan is maart alweer afgelopen. Dus tijd om terug te kijken.  Een maand met paar leuke dingen.  Zoals nieuwe keuken.  Verder helaas veel ...

maandag 25 juli 2016

Het nieuwe eten en weer TPV

Het nieuwe eten in het Radboud UMC.

NIJMEGEN - Om ziekenhuispatiënten tot eten te verleiden, gaat het Nijmeegse Radboudumc vanaf het najaar 6 keer per dag lekkere tussendoortjes aanbieden op verpleegafdelingen.
Dat gebeurt allereerst op de afdeling Medische Oncologie. "De nieuwe 'foodformule' wordt langzaamaan ingevoerd op meerdere afdelingen", aldus kwartiermaker Eveliene Manten van het Radboudumc
Aantrekkelijke recepten
Patiënten en een 'fooddesigner' denken mee om het eten zo aantrekkelijk mogelijk te maken en om recepten af te stemmen op de zwakke maag of fysieke gesteldheid van de individuele patiënt.
Bites
Gastheren en -vrouwen gaan de etenswaren, 'bites' genoemd, actief aanbieden om patiënten die geen zin in eten hebben over te halen toch een hapje te proeven.
Proef succesvol
Een proef onder 60 patiënten in april en mei 2013 op de afdeling Medische Oncologie was succesvol. Dus is er nu groen licht om de culinaire verwennerij structureel te ontwikkelen voor meerdere patiëntengroepen.
Ook andere ziekenhuizen, zoals het Vumc  in Amsterdam, experimenteren volop met het aantrekkelijker maken van voeding.

Radboudumc luistert naar patiënten en kiest voor nieuw voedingsconcept

Zes keer per dag eten; het kan in het Radboudumc. Het nieuwe voedingsconcept was geen ingeving van de top, maar het gevolg van een ziekenhuis dat naar zijn patiënten luistert.
In plaats van drie maaltijden per dag met tussendoortjes serveert het Radboudumc nu zes keer per dag drie kleine gerechten, waarvan de patiënten er steeds eentje kunnen kiezen. Maar ze mogen desgewenst ook twee of drie gerechten per eetmoment nemen. Een groot deel van de afdelingen is al over op het nieuwe concept FoodforCare.
Wensen
Het waren de jonge patiënten (18-35 jaar) met kanker in het Radboudumc die lieten weten dat ze de maaltijden totaal niet vonden aansluiten op hun behandeling en wensen. “Op de oncologische afdelingen scoorden onze maaltijden een onvoldoende”, vertelt Jaap Buis, contractmanager food & beverage van het Nijmeegse ziekenhuis: “Op zich boden we een prima ziekenhuismaaltijd waar we op andere afdelingen een 7,5 of hoger voor kregen. Maar het was wel een traditionele maaltijd. Voor patiënten met kanker waren de porties te groot en men kon vaak niet tegen de geur.”
Eigentijdse gerechten
Via een diëtist van oncologie kwamen we in contact met fooddesigner Annelies Hermsen, die veel samenwerkte met Maison van den Boer. Samen zijn zij gaan kijken wat voor mooie, volwaardige maar ook eigentijdse gerechten er te bedenken waren die voldeden aan de wensen van de oncologische patiënten. In 2013 zijn we gaan testen op deze afdeling: zes weken nulmeting met het oude concept en zes weken het nieuwe concept.”
Dat leverde volgens Hermsen zeer veel enthousiaste reacties en positieve resultaten op. “Verrassend was dat mensen door vaker iets kleins te eten minder misselijk waren; de medicatie tegen misselijkheid werd bijna niet meer voorgeschreven.”
Uitbesteding

Dankzij dit grote succes ontstond het idee dit concept in het gehele ziekenhuis te introduceren, vertelt Lucia Kilkens, manager regiebureau food & beverage. “Twee jaar geleden heeft het Radboudumc een integraal voedingsbeleid opgesteld, samen met artsen en verpleegkundigen. De medische staf toonde dus betrokkenheid bij de maaltijd, een belangrijke voorwaarde voor zo’n grote verandering. Voor het ziekenhuis moest het ook betaalbaar zijn; meer kwaliteit tegen gelijkblijvende kosten. Ook omdat het een nogal ingrijpende verandering is, voor 23 verpleegafdelingen, kwamen we tot de conclusie dit met een partner te gaan doen, te weten Maison van den Boer FoodforCare.”


Zondag 24 Juli 2016: Weer TPV
Redelijk geslapen, maar niet aan een stuk door. Om 02:00 uur en 06:00 uur Oxcynorm gehad en om 07:00 uur ook antibiotica ( gewoon via het infuus.)


Om 08:15 uur ontbijt. Heb thee en bakje yoghurt genomen. Heb uiteindelijk 4 lepels yoghurt op en 6 slokken thee.Rond 08:45 uur is er bloed afgenomen en controles: die waren goed . temperatuur was 36,7. Dus waarschijnlijk vandaag weer TPV. Vind het wel spannend. Om 09:00 uur zat de  antibiotica erin en kon men spoelen. Me rond 09:45 uur gewassen.



Rond 10:20 uur kwamen ze voor drink rondje langs: Als extra hadden ze vers fruitmix en shakes. Ik heb een shake genomen met de smaak Mango/kiwi.



Om 12:30 uur was het lunch tijd: Er waren verschillende luxe mini broodjes en salades. Ik heb broodje oude kaas en caesar salade.
Nu lekker tour kijken ( tv is sinds januari gratis).
Rond 14:15 uur komen ze vragen wat voor het avondeten wil. Kon kiezen uit: hamlapje met aardappelen en bloemkool, Pannenkoek met appel, vis met roerbak groenten of maaltijdsalade met walnoot en appel. Ik kies voor de maaltijdsalade. kijk wel wat ik op kan.
Om 14:40 uur zijn de controles gedaan: Temperatuur 37,0 , pols 85, zuurstof 98 en bloeddruk 106/55.





Rond 15:00 uur komen voor drank ronde langs en met snack. kan kiezen uit: mini broodje burger of tonijn of snack schaaltje. Ik neem snack schaaltje en citroen limonade.
Om 15:15 uur is weekend arts langs geweest: Even gehad over hoe de dosering van de bloedverdunners wordt gedaan. En hoe het met de buikpijn is. Daarna nog even naar de buik gekeken.


Rond 17:20 uur komen ze het avondeten brengen. ik krijg er nog een schaaltje rauwkost bij. ( en broodje, boter en dressing). Ook mag ik nog een dessert kiezen die allemaal in glaasjes zitten. Ik kies voor het fruit. Hebben van alles maar een paar happen genomen.
Rond 19:20 uur komen ze nog langs voor drank ronde. Neem thee en kan ook nog kiezen uit verschillende snacks: plakje cake, schaaltje popcorn, geroosterde groenten en noten. Ik neem niks. Ze vraagt meteen of ik rond 21:00 uur nog wat wil drinken.
Om 19:40 uur is de antibiotica er weer aan gehangen via de lijn. Het infuus is helemaal gestopt.
Om 20:15 uur controles: pols 70, zuurstof 95, bloeddruk 110/60 en temperatuur 37,2. Rond 21:30 uur tanden gepoetst. Om 21:45 uur Antibiotica klaar en TPV aangesloten en Warfarine ingespoten.
Ben daarna gaan slapen.


ik ben wel tevreden over het nieuwe eten. Heb het idee dat je sneller iets probeert. De maaltijden zijn ook kleiner.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten